Ekonomi

Türkiye’nin Su Ürünleri Üretimi 2022’de Yüzde 6,2 Arttı

Türkiye’nin su ürünleri üretimi 2022’de bir önceki yıla göre yüzde 6,2 artarak 849 bin 808 tona ulaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu 2022 yılı su işleri istatistiklerini açıkladı.

Buna göre su işleri üretimi bir önceki yıla göre yüzde 6,2 artışla 849 bin 808 ton oldu. Üretimin yüzde 30’unu deniz balığı, yüzde 5,6’sını doğrudan elde edilen diğer deniz ürünleri, yüzde 3,9’unu iç su ürünleri ve yüzde 60,6’sını su ürünleri oluşturdu.

Su ürünleri avcılığı ise söz konusu dönemde yüzde 2,1 arttı. Avcılık yoluyla toplam üretim 335 bin 3 ton olurken, su ürünleri üretimi 514 bin 805 ton oldu. Deniz eser avcılığı bir önceki yıla göre yüzde 2,3, iç su eser avcılığı ise yüzde 0,4 arttı.

Denizlerde en çok hamsi yakalandı

Yakalanan deniz balıklarının büyüklüğü ise 254 bin 535 ton oldu. Bu balıkların türlerine göre dağılımı incelendiğinde en çok avlanan balık 125 bin 980 ton ile hamsi oldu. Hamsiyi 49 bin 892 tonla palamut ve 16 bin 729 tonla sardalye izledi.

Yetiştiricilik yoluyla üretim 2022’de yüzde 9,1 arttı. 368 bin 742 tonu denizlerde, 146 bin 63 tonu iç sularda gerçekleşti. Yetiştirilen en değerli balık türleri ise iç sularda 145 bin 649 tonla alabalık, 156 bin 602 tonla levrek ve denizlerde 152 bin 469 tonla çipura oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu