Boşanma ve velayet davaları genellikle ebeveynlerin şiddet içeren davranışlarına neden olabilecek yüksek gerilimli ve tartışmalı olaylardır. Bu süreç ve sonrasındaki olumsuz davranışlar kadınlarda daha sık görüldüğünden, “Boşanmada Kötü Niyetli Anne Sendromu” denir. Bu durumdaki kadınlar, boşanma sırasında veya sonrasında eski kocalarını cezalandırmak ve ondan intikam almak için çocuklarına zarar verecek veya onları babalarından mahrum edecek kadar ileri giden aşırı davranışlar sergiliyorlar.
Boşanmada korkunç anne sendromu
Ebeveynlerin boşanma sırasındaki aşırı istismarcı davranışlarını açıklamak için bir sendrom veya bozukluğu tanımlama fikri, klinik ve hukuki davalarda intikamcı ebeveyn örneklerinden ortaya çıktı. Çoğunlukla kadınlarda görülen kötü niyetli davranışların amaca dayalı olduğu, “Çocukları babalarından uzaklaştırarak eski eşi cezalandırmak ve ondan intikam almaktır.” Bu niyetle çeşitli girişimlerde bulunan kadınlar genellikle çocuklarını babalarına karşı kışkırtmaya, onları yabancılaştırmaya, onları kötü sözlerle babalarından uzak tutmak için birbirleriyle iletişim kurmalarını ve görmelerini engellemeye çalışırlar.
Kötü niyetli davranış, eski eşe iftira atarak, hakaret ederek veya onu istismarla suçlamak amacıyla eski eşe veya onun mallarına fiziksel zarar vererek zarar verme girişimlerini içerebilir.
ebeveyn yabancılaşma sendromu
Boşanmada, kötü niyetli anne sendromlu annenin, çocuklarının beyinlerini yıkaması ve eski eşini karalamaya ve karalamaya çalışarak onları babalarına karşı kışkırtması sonucunda, yabancılaşan çocuklar çoğu zaman annelerinin kendilerine karşı kötü davranışlarına fiilen katılmak zorunda kalıyorlar. babalar. Bu durum 1980’li yıllarda çocuk psikiyatristi Dr. Richard A. Gardner tarafından “Ebeveyn Yabancılaşma Sendromu” adı verildi.
Bu sendromda çocuklar annelerini kurban olarak görürler ve babalarına karşı düşman olurlar, ancak annelerinin onları babalarına karşı bir intikam silahı olarak kullandığının farkında değildirler. Babalarından uzaklaşan çocuklar babalarıyla iletişimini kesiyor. Anneleri tarafından manipüle edilen çocuklar için bu durumun psikolojik ve sosyal etkileri yıkıcıdır. Ebeveyn yabancılaşması sendromu, çocukları ebeveynleri tarafından sevilme ve her iki ebeveyne de şefkat gösterme haklarından mahrum bırakır. Yabancılaştırıcı davranışlar çocuk için rahatsız edici, kafa karıştırıcı ve çoğu zaman korkutucudur ve çocuğun uyumsuz duygusal veya davranışsal tepkiler vermesine neden olur. Hem baba hem de çocuk için aralarındaki bağın kopması, hayatlarında kalıcı izler bırakan, travmatik, acımasız ve alışılmadık bir durumdur.
Medea kompleksi
Kötü Niyetli Anne Sendromu’nun en uç noktasında, bir annenin, boşanmış eşinden intikam almak için kasten ve kötü niyetle eski eşine zarar vermeyi amaçlaması, annenin çocuklarını öldürmesidir. “Medea Kompleksi” yer alır.
Bu isim, kocası Jason onu genç bir bayan için terk ettiğinde kendi çocuklarını kasten öldüren Yunan mitolojik figürü Medea’dan gelmektedir. Peki bir anne kendi çocuklarına bunu nasıl yapabilir? Bu sorunun cevabı için gelin Medea’nın hikayesine bakalım. Yunan tiyatrosu sadece eğlendirmekle kalmıyor, aynı zamanda travma ve acıya yönelik katarsis sağlama amacına da hizmet ediyordu. Bu klasik benzetmeler, insan psikolojisinin karakteristik özelliği olan çatışmaları anlatır. Yoğun sevgi ve bağlılığın son derece yıkıcı bir nefrete dönüştüğü Medea’nın hikayesi buna bir örnektir:
Medea, Jason’a o kadar aşıktır ki, Altın Post’u koruyan kendi babası Kral Aeetes’i kandırır ve Jason’ın Altın Post’u çalabilmesi için kendi kardeşini öldürür. Jason başka bir prensesle evlenmek için Medea’yı terk eder. Medea intikamını planlar. Medea geline güzel bir elbise ve çelenk sunar. Jason’ın yeni gelini hediyeleri taktığında başı ve vücudu alev alır ve hayatı korkunç, acılı bir ölümle sona erer. Medea daha sonra kılıcını alır ve iki çocuğunu öldürür.
Nefret şiddete dönüşüyor
Terk edilmişlik ve ihanet duyguları sağlıklı düşünmeyi engelleyen trajik bir figür olarak Medea, çözümlenmemiş üzüntünün acısının en değerli varlıkları değer verdiğimiz bireyler üzerinde kullanarak intikama dönüşmesiyle insanın şiddet eğiliminin ortaya çıkışının çarpıcı bir örneğidir. en çok. Nefret ve nefrete dayalı öfkenin eşlik ettiği Medea Kompleksi’nde, narsisistik açıdan yaralı, kırgın, bağımlı kadın, kaybıyla baş edemez. Nefrete dönüşen aşkı o kadar tutkulu ki karısıyla arasındaki bağı yok etmek istiyor. Hem çocukları hem de eşi bilinçsizce aynı şeyi temsil ettiğinden bu bağı bozmak adına çocuklarına zarar verir. Oldukça bağımlı olduğu kocasının ihanetine tepki olarak çocuklarını öldüren anne, kendisini terk edilmiş ve yalnız hissetmesi ve gerçeklikten tamamen kopmuş olması anlamında psikotik uçtadır. Bir annenin, kendi annesinin düşmanlığına maruz kalıp, kendi temiz çocuklarını katletmesi de mümkündür.
ağ
instagram
Facebook
X
Youtube
Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamen yazarların özgün fikirleri olup, Onedio’nun yayın politikalarını yansıtmayabilir. ©Onedio
hopaajans.com.tr